Głodnemu grzyb na myśli
Wielkimi krokami zbliża się okres grzybobrania. Wilgotna wrześniowa pogoda to idealny moment na leśne wędrówki w poszukiwaniu cenionych produktów spożywczych, jakimi są grzyby. Ich doskonałe walory smakowe i zapachowe z pewnością wzbogacą każdą potrawę w naszej kuchni.
Co ciekawe, Polska to prawdziwa ziemia obiecana dla grzybiarzy. We Francji, aby móc zbierać grzyby należy wnieść w urzędzie stosowaną opłatę. We Włoszech potrzebna jest do tego specjalna „karta grzybiarza”, a w Belgii i Holandii jest to po prostu zabronione. Jak widać, mimo rozrośniętej biurokracji w naszym kraju, w tym przypadku polskie prawo jest jednym z najbardziej liberalnych na starym kontynencie.
Wybierając się na grzyby, oprócz zabrania ciepłego ubrania, nieprzemakalnej kurtki, wysokich gumowców i pysznej wałówki, należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy: prawie wszystkie gatunki grzybów mają swoich trujących przedstawicieli. Dlatego umiejętność rozróżniania szczegółów w ich budowie i wyglądzie jest niezwykle ważna.
Aby wyprawa do lasu nie zakończyła się tragicznie, Urząd Miasta i Gminy Gryfino przygotował kilka zasad, jakimi każdy, doświadczony grzybiarz powinien się kierować:
- Zbieraj tylko takie grzyby, w odniesieniu do których masz 100% pewność, że są jadalne.
- Jeżeli jakikolwiek grzyb budzi wątpliwości, sprawdź w atlasie grzybów. Jeżeli jakakolwiek cecha nie zgadza się, należy uznać, że znaleziony grzyb nie jest tym właściwym.
- Nigdy nie polegaj na jednym źródle danych, zwłaszcza w przypadku nieznanych grzybów.
- Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych i nierozwiniętych, ponieważ mogą jeszcze nie mieć wszystkich cech niezbędnych do ich jednoznacznej identyfikacji.
- Nie należy zbierać grzybów zbyt starych, wodnistych i robaczywych.
- Należy delikatnie wykręcić grzyb, a następnie przykryć pozostałą grzybnię ziemią, w ten sposób nie dopuścimy do jej wyschnięcia. Przy takim postępowaniu istnieje duża szansa, że niedługo pojawi się w tym miejscu nowy owocnik.
- Nie wolo ścinać grzybów i pozostawiać resztki trzonka w ziemi (gnijąca resztka zniszczy grzybnię). Jeżeli nie jesteś w stanie wykręcić grzyba, możesz go uciąć, ale resztkę trzonka usuń z ziemi.
- Po wstępnym oczyszczeniu należy umieszczać grzyby w koszu trzonkami do góry
- Gdy znajdziesz pojedynczego owocnika, warto rozejrzeć się dookoła (nie wszystko widać na pierwszy rzut oka), może ich być znacznie więcej.
Ku przestrodze przedstawiamy również 10 najbardziej trujących gatunków grzybów występujących w polskich lasach:
- Muchomor sromotnikowy – można go pomylić z gąską zielonką lub gołąbkiem zielonawym
- Muchomor jadowity – jest łudząco podobny do pieczarki polnej
- Muchomor plamisty – bywa mylony z czubajką kanią
- Hełmówka obrzeżona – jest podobna do łuszczaka zmiennego
- Strzępiak ceglasty – wyglądem przypomina gąskę majówkę
- Lejkówka odbielona – możn ją pomylić z twardzioszkiem przydrożnym
- Piestrznica kasztanowata – bywa mylona ze smardzem jadalnym
- Zasłonak brodaty – jest łudząco podobny m.in. do gąsówki nagiej
- Wieruszka zatokowata – można ją pomylić z łuszczakiem zmiennym
- Maślanka wiązkowa – łatwo ją pomylić z opieńką miodową
1 odpowiedź
[…] Listę niebezpiecznych grzybów i dodatkowe porady znajdziecie także tutaj. […]